Tysk Spitz

Zwegspitz (Pomeranian) - Kleinspitz - Mittelspitz - Grosspitz - Wolfspitz (Keeshond)

De tyske spitzene kommer som navnet tilsier fra Tyskland, å er blant de eldste rasene i Europa. De finnes i 5 ulike størrelsesvarianter som varier i skulderhøyde fra 18-55cm. 

Rasene er alltid oppmerksomme, livlige, og usedvanlig hengivne overfor sin eier, de er lette å oppdra og er meget lærevillige. Det gjør dem ikke bare supere som selskaps, famile og utstillingshunder, men mange gjør det også utrolig  bra på agility banen, i lydighet/rallylydighet, flyball, smeller, i spor og som besøkshunder. Dette er en stor hund i liten kropp, som kan brukes til det meste.  

Pga sin meget sterke tilknytning til eier å livlige væremåte er det en rase som lett kan utvikle seperasjonsangst. Det er derfor viktig å sette av nok tid, å legge opp en god plan fra første stund for å hjelpe valpen til å takle å være alene hjemme på best mulig måte.

Kleinspitz Simba 24cm Oransje

De Tyske Spitzene er en varslende rase, så de er de ideelle voktere av gård og grunn; verken engstelige eller aggressive. Men det er viktig å tak tak i bjeffingen å jobbe med dette fra første bjeff om du ikke ønsker en gneldrende hund.

Mittelspitz Balto 32 cm Krem Sobel

Rasen virker usedvanlig tiltrekkende med sin vakre pels, som på grunn av den rikelig underullen står ut fra kroppen. Spesielt påfallende er den kraftige mankelignende kraven rundt halsen og den buskete halen som bæres kjekt over ryggen. Den finnes i utallige flotte farger. Det er en robust rase  som tåler allslags vær meget bra, pelsen og spesielt underullen varmer godt på vinter, dekkhårene er vannavstøtende å holder hunden tør inn til huden lenge i regnvær  og på sommeren uten så mye underull isolerer dekkhårene bra mot varmen å luften sirkulerer.  å holder hunden sval.  Pelsen krever ikke så mye stell som du kunne tro, den er selvrensende å holder seg veldig bra, men om du ikke har hvert fall et pr timer i uken til pelstell er ikke dette rasen for deg.

Den Tyske Spitzen er generelt en sunn og frisk rase, men har noen tilfeller av patellaluksasjon mest på de minste størrelsene, så vær kritisk å kjøp kun valp etter foreldre som er PL Fri.  Det finnes også noen tilfeller med PRA og RD så sørg for at foreldredyr er Øyenlyst å er fri for disse sykdommene. 

De Tyske Spitzene består av 5 raser i forskjellig størrelsesvariant Zwergspitz (Pomeranian) er fra 18-24cm, Kleinspitz fra 24-30cm, Mittelspitz fra 30-40cm, Grosspitz fra 40-50cm og Wolfspitz (Keeshond) fra 43-55cm. I Norge kan man med fordel Krysse Kleinspitz med Mittelspitz og Mittelspitz med Grosspitz, dette øker selvfølgelig gen polet betraktelig, å bidrar godt til å holde rasene friske å sterke. Altså kan en valp ha en Kleinspitz og en Mittelspitz foreldre, det er da opp til oppdretter å bestemme hvilke valper som skal registreres som Kleinspitz og hvem som skal registreres som Mittelspitz. Dersom man har kjøpt en Mittelspitz valp som blir for stor eller en som blir for liten kan man ta den med på utstilling som voksn å få hunden målt å deretter omregistrert med ny stamtavle fra Nkk som beskriver endelig størrelsesvariant i dette tilfelle Kleinspitz om den ble for  liten og Grosspitz om valpen ble for stor. 

Grosspitz Fenris 45cm Svart